Niekdajší univerziádny víťaz Martin Kučera sa vracia do veľkej atletiky – ako mladoženáč

Do letnej sezóny vstúpi nielen pod vedením nového kouča Dalibora Kupku, ale aj ako mladoženáč. Martin Kučera, siedmy prekážkar na 400 m z amsterdamských ME 2016, sa piateho mája zosobášil s dlhoročnou priateľkou, niekdajšou šprintérkou Martinou Griglákovou.

„Slávnostný obrad sme mali v kostole v Kežmarku, svadobnú hostinu v Spišskej Sobote. Bolo to úžasné. Všetci boli spokojní – asi šesťdesiatka hostia aj my. Všetci sme si užili krásny víkend,“ vraví nadšene a s úsmevom 28-ročný senzačný víťaz Svetovej univerziády 2013. „Konečne som rodinu, ktorá sa tomu doteraz úspešne bránila, vytiahol na východ. Mnohí si našu svadbu spojili s výletom do Vysokých Tatier.“

Martin Kučera sa v tomto roku pokúsi o návrat do sveta veľkej atletiky. Vlani vo februári sa v rozcvičke pred finále behu na 400 m na domácom halovom šampionáte v Bratislave zranil. Únavová zlomenina v oblasti ľavého členka ho vyradila na celú sezónu. Na ďalšiu ho však už nepripravoval dlhoročný kouč Vladimír Bezdíček, ale český expert Dalibor Kupka, ktorý v minulosti trénoval i bývalého slovenského šprintérskeho rekordéra Briňarského. Martin cítil, že potrebuje zmenu. Preto sa odhodlal k radikálnemu riešeniu – zmene trénera. Priznal však, že v neľahkom období uvažoval aj o tom, že zavesí tretry na klinec.

„Zakaždým, keď sa vynoria na prvý pohľad neriešiteľné problémy, človek bojuje s krízou a nič sa mu nedarí, je prirodzené, že sa objavia aj myšlienky vykašľať sa na všetko. Lenže okolo mňa je stále veľa ľudí, ktorí veria, že ešte čosi zaujímavé dokážem, a vidia, že som ešte nevyčerpal svoj potenciál a môžem sa zlepšovať. Aj preto som myšlienky ukončiť atletickú kariéru rýchlo odohnal. Považoval by som sám seba za zbabelca, ak by som skončil bez toho, aby som urobil všetko, čo je v mojich možnostiach,“ prízvukuje Martin Kučera.

Na jar sa od 5. marca do 24. apríla vyše sedem týždňov pripravoval s Kupkovou tréningovou skupinou v juhoafrickom Potchefstroome. Trénoval s trojnásobným halovým majstrom sveta i Európy na 400 m Pavlom Maslákom i členom bronzových českých štafiet na 4 x 400 m na halových ME 2015 a 2017 Patrikom Šormom.

„Skladba tréningov je podobná ako u pána Bezdíčka, no v hrubej príprave som nabehal viac úsekov, vytrvalostných i objemových vecí. S Pavlom sme si pomáhali najmä na tréningoch s väčším počtom tempových úsekov. Raz ťahal on, inokedy ja – striedali sme sa,“ približuje Kučera spoločnú prípravu s jednou z veľkých hviezd súčasnej českej atletiky. „Čo sa týka špeciálneho prekážkarskeho tréningu, s tým som začal len nedávno, takže ťažko sa mi porovnáva.“

Svoj vôbec prvý štart od lanského februárového zranenia plánuje v polovici júna. Na prekážky si však ešte netrúfa. Prvý raz po takmer dvojročnej pauze – naposledy bežal 400 m prekážok 10. 9. 2016 v Dubnici vo finále slovenskej atletickej ligy za 52,73 – by si ich mal vyskúšať až 29. júna na mítingu P – T – S v Šamoríne.

„Najprv sa potrebujem trochu vybehať na hladkých tratiach, až potom prídu na rad prekážky. Dlho som ich nebehal a výpadok cítiť. V Juhoafrickej republike sme odviedli kus dobrej práce, teraz to len pretaviť do kvalitného výkonu na prekážkach. Uvedomujem si však, že mám pred sebou ešte veľa práce. Uvidíme, ako sa bude všetko vyvíjať, plán štartov si dohodnem s trénerom Kupkom,“ vraví vyštudovaný molekulárny biológ.

Životný výsledok Martina Kučeru je zlato zo Svetovej univerziády 2013 v Kazani a siedma priečka vo finále na ME 2016 v Amsterdame, kde v semifinále dosiahol druhý najlepší slovenský výkon na 400 m prekážok v histórii (49,08), ktorý ho katapultoval aj na olympiádu do Ria de Janeiro 2016.

„Som realista, nemôžem mať ešte ambície ako pred dvoma rokmi. Kľúčové je, aby som sa vrátil na ovály, splnil limit 50,70 na augustové ME v Berlíne a znova sa ukázal na európskej scéne. Na budúci rok by som sa potom chcel predviesť už v plnej sile,“ uvažuje nahlas Martin Kučera z bratislavského klubu HNTN, ktorého prípravu zastrešuje aj Národné športové centrum (NŠC). „Všetko sa však bude odvíjať od toho, ako mi pôjdu prekážky. Mám za sebou len zopár tréningov, veľmi dobre si uvedomujem, že, veru, mám čo dobiehať. Na prekážkach sa ešte necítim komfortne, musím si na ne opäť zvyknúť. Dostať sa už tento rok pod 50 sekúnd bude asi nad moje sily, ale chcel by som sa k tejto hranici čo najviac priblížiť. To sa mi zdá celkom reálne. Prvoradý je ale limit na berlínske ME.“

GABRIEL BOGDÁNYI

KTO JE MARTIN KUČERA

NARODENÝ: 10. mája 1990.

KLUB: BK Hraj na tie nohy Bratislava.

DISCIPLÍNA: Beh na 400 m prekážok.

VRCHOLOVÉ STREDISKO: Národné športové centrum (NŠC) Bratislava.

RODINNÝ STAV: ženatý, s manželkou Martinou vychovávajú syna Maxima.

TRÉNER: Dalibor Kupka (predošlý Vladimír Bezdíček)

OSOBNÉ REKORDY: 49,08 na 400 m prekážok (7. 7. 2016 Amsterdam – druhý v slovenských historických tabuľkách, rýchlejší /48,94/ je len rekordér Jozef Kucej), 46,98 na 400 m (12. 6. 2016 Kolín), 47,67 na 400 m v hale (14. 2. 2017 – ôsmy v slovenských historických tabuľkách).

ÚSPECHY: Víťaz Svetovej univerziády 2013 v Kazani, 7. vo finále na ME 2016 v Amsterdame, 25. na ME 2012 v Helsinkách (semifinále mu ušlo o 13 stotín), víťaz Európskych hier v Baku 2015, účastník OH 2016 v Riu de Janeiro (vypadol v rozbehu), trojnásobný majster SR na 400 m prekážok.

INÉ: Najlepší športovec Slovenskej asociácie univerzitného športu 2013, v slovenskej ankete Atlét roka 2013 vyhral kategóriu Prekvapenie roka.

Texty k foto:

Prekážkar Martin Kučera vstupuje do letnej sezóny ako mladoženáč, s priateľkou Martinou sa zosobášili pod tatranskými končiarmi.

FOTO ARCHÍV (mk)

Martin Kučera na svadbe so synčekom Maximom a manželkou Martinou.

FOTO ARCHÍV (mk)

Takto bojoval Martin Kučera (tretí zľava) na mítingu P – T – S 2016 v Šamoríne.

FOTO PAVOL UHRIN

Facebook
Twitter

Máte zaujímavý tip na článok?

Uspeli ste na pretekoch a chcete svoj výsledok spropagovat? Napíšte nám na nám na media@atletika.sk