Chodecký šéftréner Matej Spišiak: Počasie prekazilo ambície na limity a osobáky, najviac ma zaujal mladý Kubiš

Slovenská chôdza má za sebou ďalší majstrovský víkend. Po päťdesiatke v Dudinciach sú známi aj seniorskí šampióni na 20 km a juniorskí na 10 km. O tituly sa bojovalo v Borskom Mikuláši na Záhoráckej dvadsiatke, najstarších chodeckých pretekoch na Slovensku. O rok oslávia jubileum – uskutočnia sa už päťdesiaty raz!

„V Borskom Mikuláši počasie výrazne ovplyvnilo výkony pretekárov, ktorí mali ambície zaútočiť na limity na vrcholné podujatia či osobné rekordy. Bohužiaľ, v takýchto podmienkach to bolo nereálne, viacerí sme sa zhodli, že na dvadsiatke počasie ubralo z výkonu dve a možno aj tri minúty,“ hodnotil šéftréner slovenskej chodeckej reprezentácie Matej Spišiak. „Napriek horúčave sa mnohí ukázali v dobrom svetle a v prípade trošku prijateľnejšieho počasia by výsledky asi vyzerali inak. Najmä u Mira Úradníka a Moniky Hornákovej bolo zjavné, že sa pripravili dobre, majú formu a ani v ťažkých podmienkach ich výkony neboli vôbec zlé. Víťazka Marika Katerinka Czaková išla po regeneračnej pauze opatrne, jej úloha bola pomôcť v pretekoch kolegyni z Dukly Monike Hornákovej.“

Šéftréner vyzdvihol aj výkon dorastenca Ľubomíra Kubiša, ktorý si vybojoval juniorský titul na 10 km pekným výkonom 45:31 min. „Z môjho pohľadu dosiahol najkvalitnejší výkon spomedzi všetkých, za svojím osobným maximom na 10 km z Dudiniec 44:58 zaostal len o niečo viac ako 30 sekúnd, jasne zvíťazil v rámci juniorského šampionátu a potvrdil stabilitu výkonnosti, čo je pred júlovými ME do 18 rokov v Györi veľmi pozitívne,“ skonštatoval Spišiak.
Ocenil aj výkon víťazky súťaže junioriek na 10 km Hany Burzalovej, Kubišovej klubovej kolegyne z dubnického Spartaka: „Titul i definitívu pre juniorské MS v Tampere si vybojovala sympatickým výkonom, navyše, je ešte len prvý rok juniorka. Pre ňu i pre trénera Pavelku je borskomikulášsky výsledok určite veľké povzbudenie. O druhej našej účastníčke juniorských MS sa rozhodne v najbližších dňoch medzi Klaudiou Žárskou a Emou Hačundovou.“
Na Záhorácku dvadsiatku opäť nadviazali medzinárodné preteky v Hlohovci. „Kvalitné výkony predviedli na 5 km Úradník s Černým, Czaková si v tréningovom tempe  ustrážila víťazstvo. Potešili ma mládežníci, ktorí si zlepšili osobné rekordy – Burzalová, Ragasová, Kubiš i Nemčok. Veľkým pozitívom chodeckého víkendu však bola početná účasť v kategóriách najmladších čo je po istej stagnácii azda konečne prísľub príchodu lepších časov,“ nádejal sa Matej Spišiak.

V Borskom Mikuláši štartovalo v žiackych kategóriách 75 chodcov, v Hlohovci 55. Objavili sa medzi nimi aj potomkovia bývalých slovenských reprezentantov, spomeňme Kláru Zemkovú, Šimona Benčíka, Jakuba a Šimona Bátovských.

Zahanbiť sa však nedali ani chodeckí „vyslúžilici“, na „Búroch“ aj v Hlohovci si priamo na trati zaspomínali na minulé časy v súťažiach veteránov napríklad Ján Záhončík, Milan Belko, Eduard Straka, Jozef Baďura, Jaroslav Černý, Rakúšan Martin Toporek, Tomáš Hlavenka z Česka či Srb Predrag Filipovič.

Neodmysliteľnou súčasťou Záhoráckej dvadsiatky bol 78-ročný Piergiorgio Andreotti, synovec bývalého talianskeho premiéra Giulia Andreottiho.  Do Borského Mikuláša chodí pravidelne už od roku 1970! Uznanie si zaslúži takisto 71-ročný Jiří Kovanda z Berouna, ktorý rok čo rok súperí na 20-kilometrovej trati najmä sám so sebou, v tomto roku došiel do cieľa za 2:34:03 h.

Rôzne atletické súťaže v Európe i na Slovensku, žiaľ, zanikajú. Záhorácka dvadsiatka sa drží v stále v dobrej kondícii vďaka obetavým miestnym organizátorom. O rok sa pôjde už jej 50. ročník, čo je jubileum hodné niečoho špeciálneho. A možno sa dočkáme…

GABRIEL BOGDÁNYI

Texty k foto:

Matej Spišiak, šéftréner slovenskej chodeckej reprezentácie a osobný kouč Mateja Tótha.

FOTO JÁN LUKY

Chodecký šéftréner ocenil najmä výkon dorastenca Ľubomíra Kubiša (vpravo), na snímke aj (zľava) Milan Rízek, Daniel Kováč a Dominik Černý.

FOTO JÁN LUKY

Piergiorgio Andreotti, synovec bývalého talianskeho premiéra Giulia Andreottiho, chodí  do Borského Mikuláša pravidelne už od roku 1970.

FOTO JÁN LUKY

Facebook
Twitter

Máte zaujímavý tip na článok?

Uspeli ste na pretekoch a chcete svoj výsledok spropagovat? Napíšte nám na nám na media@atletika.sk