Dve devätnásť? To by nemal byť problém, myslí si Souleiman o rekorde P-T-S na 1000 m

Kým spoludržiteľ svetového výkonu roka v skoku do výšky Majd Eddin Ghazal pricestoval do Šamorína už v stredu, ďalšie tri osobnosti sobotného na 54. ročník mítingu P-T-S dorazili do športového komplexu x-bionic® sphere v piatok predpoludním. Talentovaná martinská osemstovkárka Gabriela Gajanová prišla na tlačovku s médiami včas, ale dve z veľkých hviezd „péteesky“, prekážkarská majsterka Európy Elvira Hermanová a halový svetový rekordér na 1000 m Ayanleh Souleiman, prišli 20 minút po termíne. Let z Osla, kde obaja vo štvrtok večer štartovali na Diamantovej lige a obaja skončili tretí, mal totiž meškanie. Všetci štyria sú však odhodlaní predviesť v sobotu kvalitné výkony.

Hermanová, ktorá si vlani práve v Šamoríne zlepšila osobný rekord na 100 m prekážok na 12,64, sa v štartovej listine tohtoročnej „péteesky“ v poslednej chvíli. Čo rozhodlo, že sa vrátila obhajovať minuloročné prvenstvo?

„Vlani sa mi u vás veľmi páčilo – v krásnom areáli som zažila preteky s výbornou atmosférou,“ tvrdila 22-ročná majsterka Európy z Berlína 2018. V Osle dobehla v chlade vo štvrtok tretia za 12,84. Čas na „péteeske“, kde má byť oveľa teplejšie, však nechcela predpovedať. „Je len začiatok sezóny, nikam sa s trénerom neponáhľame. Dôležité sú až jesenné majstrovstvá sveta,“ skonštatovala diplomaticky. „No keďže už som európska šampiónka, čakajú sa odo mňa iné ako len priemerné výkony.“

Bývalá juniorská majsterka sveta i Európy, ktorá sa na letnú sezónu pripravovala v apríli v Nitre, má v tomto roku na konte zatiaľ čas 12,80 sekundy. Čo i len stotinkové zlepšenie tohto výkonu by potešilo všetkých – Elviru, divákov i organizátorov „péteesky“.

Hoci Ayanleh Souleiman nespal zo štvrtka na piatok ani hodinu, na tlačovke to na ňom nebolo vidieť. Keď dostal otázku, či si trúfa na najstarší rekord P-T-S v behu na 1000 m patriaci od 1. septembra 1957 časom 2:19,6 Stanislavovi Jungwirthovi, iba sa potmehúdsky usmial. „Dve devätnásť? To by nemal byť problém,“ vyhlásil halový exmajster sveta 2014 na 1500 m sebavedome. „Práve tisícka je moja obľúbená trať. Navyše, aj počasie, aké u vás teraz vládne, mi vyhovuje. Teplo, slniečko – to je moje!“

Dvadsaťšesťročný Džibuťan v roku 2016 v Štokholme časom 2:14,20 min o 76 stotín prekonal dovtedajšie historické svetové maximum legendárneho Dána kenského pôvodu Wilsona Kipketera. Souleimana, ktorý často trénuje v dejisku MS 2019 v katarskej Dauhe, zatiaľ neprekonal nik. Pod holým nebom bol ešte rýchlejší, jeho „osobák“ má hodnotu 2:13,49.

Majd Eddin Ghazal už pozná výškarský sektor v x-bionic® sphere. Pred dvoma rokmi v ňom skončil druhý výkonom 224 cm. „Nemám na tie preteky najlepšie spomienky. Pricestoval som na poslednú chvíľu, cítil som sa unavený, okrem toho bolo chladno a fúkal silný vietor. Teraz je však situácia iná – som pripravený atakovať 230 cm,“ vyhlásil bronzový z MS 2017 v Londýne, ktorý míting P-T-S uprednostnil pred nedeľnou Diamantovou ligou v marockom Rabate.

Tridsaťdvaročný Sýrčan vedie svetové tabuľky spolu s Kanaďanom Masonom a Číňanom Wang Jü, všetci traja preskočili 231 cm. Ghazal verí, že si v Šamoríne v piatych pretekoch v letnej sezóne udrží vysoký výkonnostný tohtoročný výkonnostný štandard. „Rozhodne chcem v Šamoríne skočiť viac ako pred dvoma rokmi. Limit 231 cm na MS v Dauhe už mám, takže teraz by som rád pridal aj o centimeter prísnejší limit na tokijskú olympiádu,“ naznačil sýrsky výškar svoje najbližšie ciele.

Majd Eddin Ghazal začal s atletikou až v šestnástich, predtým hral futbal, basketbal a aj v atletike sa najprv venoval dlhým behom, šprintom, horizontálnym skokom, a až potom sa dostal k výške… V minulosti (2007 – 2014) ho trénovali kouči z bývalého Sovietskeho zväzu (postupne Rus Jurij Vološin, Bielorus Alexander Kotovič, Turkmén Vladimir Brigadnyj, Rusi Viačeslav Voronin a Alexander Purt). V príprave na OH 2012 zažil na vlastnej koži počas sýrskej občianskej vojny bombardovanie štadióna v Damasku, kde práve trénoval. Na otváracom ceremoniáli potom niesol vlajku Sýrie.

„Situácia v mojej krajine sa teraz výrazne zlepšila. Som šťastný, že sa život postupne vracia do normálu. O dva či tri roky by to mohlo byť ako kedysi,“ nádejal sa Ghazal. „V najhorších časoch som neraz trénoval na štadióne celkom sám s obavou, čo sa stane. Bolo to veľmi frustrujúce obdobie.“

Vlani bola Gabriela Gajanová, dievčina z Bobrovca behajúca za AK ZŤS Martin, na mítingu P-T-S v Šamoríne len málo známa talentovaná juniorka, ktorá si na osemstovke zabehla osobný rekord 2:03,52 min. V tomto roku však nastúpi na štart ako líderka európskych tabuliek roka na 800 m. Tretieho júna si na Odložilovom memoriáli v Prahe zabehla kvalitný osobný rekord 2:00,58, ktorý ju „vystrelil“ na post európskej jednotky roka.

„Priznám sa, nečakala som, že na čele tabuliek vydržím tak dlho. Myslela som si, že minimálne na Diamantovej lige v Osle ma niekto zosadí. Na moje prekvapenie – ostala som prvá. Uvedomujem si však, že toto je len dočasný stav,“ vravela skromne štvrtáčka na Evanjelickom bilingválnom gymnáziu v Martine.

Zverenka Pavla Slouku sa na míting P-T-S teší. Takisto ako do Prahy na „Odložila“ aj teraz do Šamorína ju prídu povzbudiť najbližší. „Verím, že predvediem čo najlepší výkon a zúročím, čo mám natrénované. Ak by som mala znova útočiť na osobák, ideálny by bol medzičas na prvej štvorstovke 58 – 58,5 sekundy,“ prezradila Gajanová. „Dvojminútová hranica? Ak sa pobeží rýchlo, nebránim sa jej, ale určite nemienim vyhlasovať, že ju v Šamoríne prekonám.“

Okrem tréningových povinností mala štvrtá z lanských juniorských MS v Tampere v uplynulých dňoch aj vážne študijné povinnosti – maturovala zo slovenčiny. „Zvládla som to, ale školským povinnostiam nie je koniec. Keďže mám individuálny študijný plán, čakajú ma ešte komisionálne skúšky. Je fajn, že mám aj takéto povinnosti, aspoň nie som pred pretekmi vystresovaná a nemyslím len na atletiku,“ vravela Gabika Gajanová s úsmevom.

GABRIEL BOGDÁNYI

Texty k foto:

Štvorica hviezd a hviezdičiek na piatkovej tlačovke k mítingu P-T-S (zľava): Elvira Hermanová, Majd Eddin Ghazal, Gabriela Gajanová a Ayanleh Souleiman.

FOTO JÁN LUKY

Elvira Hermanová

FOTO JÁN LUKY

Ayanleh Souleiman

FOTO PAVOL UHRIN

Majd Eddin Ghazal

FOTO PAVOL UHRIN

Gabriela Gajanová

FOTO PAVOL UHRIN

Facebook
Twitter

Máte zaujímavý tip na článok?

Uspeli ste na pretekoch a chcete svoj výsledok spropagovat? Napíšte nám na nám na media@atletika.sk