Na kontrolnom tréningu uspeli Grajcarík, Paulíny a Pelikán, Putalová a Gajanová pod 1:30 min na 600 metrov

Od 8. marca, keď sa v bratislavskom Eláne konali halové majstrovstvá SR staršieho žiactva a v Majcichove slovenský šampionát v cestnom behu na 10 km, atletický život na Slovensku zastavila koronavírusová pandémia.

Presne po 80 dňoch sa však kráľovná športov začína znova prebúdzať. Epidemiológovia zatiaľ súťaže nepovolili (od 3. júna po ďalšom uvoľnení opatrení by to mohlo byť už inak), ale trénuje sa už takmer ako pred krízou. Poprední slovenskí bežci si v stredu svoju prípravu spestrili kontrolným testom v Novom Meste nad Váhom, ktorí vymyslel martinský kouč Pavel Slouka v spolupráci s Pavlom Kucharovičom a  šéftrénerom SAZ pre behy na ovále Marcelom Lopuchovským.

Sedmička bežcov vrátane minuloročnej tabuľkovej európskej jednotky na 800 m v kategórii do 23 rokov Gabiky Gajanovej a niekdajšej finalistky halových ME aj MS na 400 m Ivety Putalovej absolvovala presne na pravé poludnie bšesťstovku, o pol hodinu neskôrpotom  ešte aj trojstovku.

Na 600 m mal najviac síl 19-ročný junior, medailista z EYOF 2017 a ME do 18 rokov 2018 na tssícpäťstovke Andrej Paulíny, ktorý si časom 1:21,56 min utvoril v nie veľmi priaznivých podmienkach (silný vietor na jednej z roviniek) osobný rekord a do cieľa dobehol pred halovým majstrom SR 2020 na 800 m Matúšom Babulíkom (1:22,94) a nádejným 16-ročným dorastencom Tomášom Grajcaríkom (1:23,48). Práve domáci bežec potom o pol hodinku neskôr vyhral beh na 300 m za 36,71, pričom časy znova výrazne ovplyvnil silný protivietor v úvodnej stovke po štarte. Druhý bol opäť Babulík (37,58) a tretí Paulíny (37,67).

Pre naše popredné bežkyne bol stredajší kontrolný tréning aj testom pred blížiacim sa Memoriálom Josefa Odložila v Prahe 8. júna, ktorý mal napovedať, či prijmú pozvanie do českej metropoly. Gajanová s trénerom Sloukom vyhodnotili stredajší tréning tak, že štart v Prahe by bol ešte priskorý, Putalová s koučom Lopuchovským sú účasti naklonení, ale rozhodnú sa definitívne v najbližších dňoch.

Gabika Gajanová si v Novom Meste na 600 m výrazne zlepšila osobný rekord na 1:29,64 min, pričom jej doterajšie maximum bolo len 1:36,23 z roku 2013 a dosiahla ho ako 14-ročná. Iveta Putalová oslávila svoje meniny solídnou šesťstovkou 1:29,12 min, keď za svojím maximom z 13. 5. 2018 v nemeckom Pliezhausene zaostala len o 82 stotín. Na trojstovke sa na oboch našich špičkových bežkyniach už prejavila únava i krátky časový odstup po šesťstovke a takisto protivietor, čo jasne naznačujú časy 41,47 (Gajanová) a 39,67 (Putalová).

Medzi behmi na 600 a 800 m sa na štadióne AFC Nové Mesto uskutočnil aj kontrolný tréning v behu na 1 míľu, v ktorom mal najviac síl dlhoročný slovenský reprezentant a v súčasnosti tréner v Strednej športovej škole v Bratislave Jozef Pelikán (4:26,45), ktorý o 1,64 s predstihol svojho zverenca Mareka Ondroviča.

Na stredajšom kontrolnom tréningu s názvom Bežecká výzva 2020, ktorú perfektne pripravili ľudia z AFC Nového Mesto nad Váhom okolo Pavla Kucharoviča a Mareka Grajcaríka, sa zúčastnili bežci z tréningových skupín Jozefa Pelikán, Pavla Slouku, Marcela Lopuchovského, Petra Ondruša, Róberta Janíčka, Eduarda Földváriho a Pavla Kucharoviča.

PAVEL SLOUKA (tréner Gabriely Gajanovej a Andreja Paulínyho): „Ukázalo sa, že s Gabikinou prípravou sme na tom ako keby ešte len v apríli. V rýchlostnej príprave máme približne šesťtýždňové manko. Zišlo by sa nám sústredenie na ovále, Gabika by potrebovala odmakať dva až tri týždne urputnej práce. Tempovo sa mi to nezdá zlé, ale rýchlosť jej jednoznačne chýba. S Aďovými výkonmi na 300 aj 600 m som spokojný. Jeho časy naznačili, že splniť cieľ, ktorý sme si vytýčili pre letnú sezónu – zlepšiť si osobné rekordy na 400 a 800 m – je na dobrej ceste. Kontrolný tréning pomohol určite všetkým, ktorí sa na ňom zúčastnili a najmä nám trénerom. Konečne máme reálnu predstavu, v akom bode prípravy sa nachádzame, a koľko roboty nás ešte čaká do ostrého začiatku sezóny. Teším sa z toho, že po takom dlhom čase neistoty máme za sebou pevný bod, z ktorého sa teraz môžeme odraziť.“

IVETA PUTALOVÁ: „Chcela som trochu lepší čas na šesťstovke, ale môj výkon ovplyvnil silný vietor. Bolo to dosť náročné. Vzhľadom na podmienky som však s výkonom spokojná, aj tréner vravel, že môj beh vyzeral dobre. Na trojstovke už únava urobila svoje. Pred kontrolným tréningom som mala rešpekt, lebo 600 m nebehám často, a neviem presne, čo na tejto trati očakávať. Bolo však skvelé zažiť niečo, čo sa blížilo súťažnej atmosfére, keďže som halovú sezónu vynechávala a od vlaňajšieho leta som vlastne nesúťažila.“

GABRIELA GAJANOVÁ: „Jednoznačne mi chýba predovšetkým rýchlosť, čo bolo cítiť aj vidieť najmä na trojstovke a vo finiši na šesťstovke. Tempovo to je asi v poriadku, ale na rýchlosti bude nevyhnutné popracovať. Dnes som sa ani fyzicky necítila najlepšie, tréner ma však upokojoval, že o nič nejde, lebo je to len kontrolný tréning. Kľúčové je, že som si aspoň otestovala, kde som. Tréner vravel, že by som šesťstovku mohla dať pod 1:30 min. Vyšlo to, som rada. Na Odložilov memoriál zrejme nepôjdem. Cítim, že ešte nemá význam tlačiť sa na takéto preteky, radšej potrénujem a niečo kvalitné zabehnem v júli, auguste alebo v septembri. Verím, že to vyjde.“

ANDREJ PAULÍNY: „Na tento tréning sme sa nejako špeciálne nepripravovali, v príprave sme dosť improvizovali a objemovú prípravu sme si v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi predĺžili približne o dva mesiace. A tak to aj dnes vyzeralo – moja rýchlosť nie je zďaleka dokonalá. Vietor bol nepríjemný, ale bola to iba chvíľková záležitosť, na 1500 či 3000 m by to bolo oveľa horšie. Spokojnejší som šesťstovkou, 300 m je pre mňa už prikrátka trať.“

FILIP REVAJ: „Takýto tréning je pre mňa nová a veľká skúsenosť. Dal mi veľa a ukázal, že ešte musím popracovať na viacerých veciach, Najviac potrebujem pridať asi vo vytrvalosti. Dosť negatívne ovplyvnil môj výkon i vietor, no musím sa naučiť behať aj v takýchto podmienkach.“

TOMÁŠ GRAJCARÍK: „Z časov sa teším, škoda len, že fúkal silný vietor. V tomto roku som sa chcel kvalifikovať na ME do 18 rokov v Rieti, žiaľ, tie zrušili. Hľadám si novú motiváciu, čo nie je ľahké. V každom prípade však popracujem na zlepšení si osobného rekordu na štvorstovke.“

JOZEF PELIKÁN (dlhoročný reprezentant SR, v súčasnosti tréner): „Toto bolo to, čo nám atlétom už chýbalo – pocit súťažnej atmosféry. Bežný tréning je niečo úplne iné, teraz aspoň trochu stúpol adrenalín. Podobné kontrolné testy sú potrebné, časť našej špičky sa mohla vzájomne skonfrontovať, zažiť trochu napätia a stresu.“

GABRIEL BOGDÁNYI

FAKTY Z NOVÉHO MESTA NAD VÁHOM

600 m (štart o 12.00 h): 1. Paulíny (AK ZŤS Martin) 1:21,56, 2. Babulík (Slávia STU Bratislava) 1:22,94, 3. Grajcarík (AFC Nové Mesto n/V.) 1:23,48, 4. F. Revaj (VŠC Dukla Banská Bystrica) 1:23,78, 5. Bielek (Ak Run for Fun Bratislava-Petržalka) 1:27,52, 6. Putalová (VŠC Dukla) 1:29,12, 7. Gajanová (AK ZŤS Martin) 1:29,64.

1 míľa (štart o 12.15 h): 1. Pelikán (Slávia UK Bratislava) 4:26,45, 2. Ondrovič (AC Malacky) 4:28,09, 3. A. Janíček (BK Lysá pod Makytou) 4:33,73, 4. Ulbricht (AK ZŤS Martin) 4:35,55, 5. Semančák 4:36,45, 6. Patúc (obaja ŠK Vital Bratislava) 4:44,35, 7. T. Janíček (BK Lysá pod Makytou) 4:47,83.

300 m (štart o 12.30 h): 1. Grajcarík (AFC Nové Mesto n/V.) 36,71, 2. Babulík (Slávia STU Bratislava) 37,58, 3. Paulíny (AK ZŤS Martin) 37,67, 4. F. Revaj 38,36, 5. Putalová (obaja VŠC Dukla) 39,67, 6. Bielek (AK Run for Fun Bratislava-Petržalka) 40,03, 7. Gajanová (AK ZŤS Martin) 41,47.

Texty k foto:

Účastníci kontrolného tréningu Bežecká výzva 2020 v Novom Meste nad Váhom, Gabriela Gajanová a Iveta Putalová počas rozcvičky pred tréningom.

FOTO GABRIEL BOGDÁNYI

Facebook
Twitter

Máte zaujímavý tip na článok?

Uspeli ste na pretekoch a chcete svoj výsledok spropagovat? Napíšte nám na nám na media@atletika.sk