Volko najlepší Európan, Bezekovej výborný debut – Slováci na halových MS v Birminghame nesklamali

Trojčlenná slovenská minivýprava na 17. halovom svetovom šampionáte rozhodne nesklamala. Cieľ – jedno umiestenie do 10. miesta – nielenže splnila, ale výrazne ho prekročila. Šieste miesto Jána Volka na šesťdesiatke, deviate Alexandry Bezekovej i pätnáste ďalšej štvorstovkárky Ivety Putalovej sú vzhľadom na zimné tréningové možnosti našich atlétov nad očakávanie. Štyridsiata druhá priečka v bodovaní krajín – štartovalo 144 – nie je zlé vysvedčenie.

V ére slovenskej samostatnosti sme získali len v troch prípadoch lepšie umiestenie (Paríž 1997 Igor Kováč – 5., Maebaši 1999 Mária Melová – 5., Valencia 2008 Dmitrij Vaľukevič – 5.)  ako dosiahol Ján Volko, avšak jeho šiesta priečka na 60 m má významnú pridanú hodnotu. Dosiahol ju v najatraktívnejšej a najpočetnejšej disciplíne.

„Myslím si, že halové MS sa skončili z nášho pohľadu úspešne. Samozrejme, niekto by sa mohol spýtať, kde sú medaily, ak teda boli úspešné. Musíme však vychádzať z reality. Ukázalo sa, že útok na prvú desiatku bol reálny cieľ, ktorý sa podarilo naplniť, aj v kontexte avíza, že ktokoľvek z nášho tria ho môže splniť,“ hodnotil birminghamské vystúpenie šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš. „Osobne ma  mrzí, že pre nezmyselne prísne nominačné kritériá nemohol cestovať do Birminghamu ešte aj náš popredný výškar Matúš Bubeník, ktorý by zrejme mal tiež šancu na zaujímavý výsledok.“

Apropo mužská výška, v ktorej bol účastnícky limit 233 cm: štartovalo napokon len 11 atlétov, celá súťaž trvala sotva hodinu, po polhodine skákali už len piati, na 6. miesto stačilo len 220 cm, čo sa nikdy v histórii halových MS nestalo, piaty Bednarek prekonal tiež len 225 cm a bronzový Przybylko 229 cm. Naposledy stačil slabší výkon na medailu v roku 2004…

Späť však k slovenskému účinkovaniu v Birmingham aréne. Najlepšie umiestenie si vezie domov Ján Volko. Predviedol tri výborné šprinty na 60 m – suverénne vyhral rozbeh (6,66) s náskokom 8 stotín, zabojoval v extrémne náročnom semifinále (6,58) a hoci už vyčerpaný, vo finále ešte načrel na dno síl, predbehol dvoch súperov a skončil najlepšie z Európanov. Zverenec trénerov Nade Bendovej a Róberta Kresťanka sa do atletickej histórie zapísal ako prvý Slovák vo finále šprintu na MS alebo halových MS.

Šéftréner SAZ Martin Pupiš: „Volko, aj keď uňho sme si už na prekvapenia zvykli, opäť ukázal, že je naozaj ako keby nevyčerpateľná studnica pozitívnych výsledkov. Presadil sa v najnabitejšej disciplíne šampionátu a potvrdil svoje vysoké kvality. Naša úloha teraz bude, aby sme pokračovali v tom, čo sme začali: pracovať na tom, aby celý jeho tím mal podmienky na špičkové fungovanie. Verím, že v kooperácii so všetkými dotknutými inštitúciami sa to podarí. Janovi i jeho realizačnému tímu patrí veľká vďaka za prácu, ktorú odvádzajú. Je veľký vzor a inšpirácia pre iných, ktorí majú pocit, že sa niečo nedá. Ján Volko je príklad, že keď sa stretne talent, pokora, odborné vedenie a vôľa, sme aj u nás schopní, aj keď v neľahkých podmienkach, dosahovať veľké veci.“

Štvorstovkárka Alexandra Bezeková doposiaľ nikdy neštartovala na svetovom šampionáte – ani halovom, ani pod holým nebom. Birminghamský debut jej vyšiel na jednotku. Nezľakla sa veľkých mien a nielenže sa dostala do semifinále, čo bol jej základný cieľ, ale v konečnom účtovaní skončila na výbornom 9. mieste. Vzhľadom na podmienky, aké má v príprave k dispozícii, a fakt, že tohtoročná halová sezóna bola jej premiérová štvorstovkárska a prvý raz v živote bežala 400 m na špičkovej úrovni v rozpätí 8 hodín, dosiahla priam neuveriteľný výsledok. Navyše v rozbehu (52,78) atakovala slovenský rekord, za ktorým zaostala len o 16 stotín.

„Ako jediná z našej trojice nie je profesionálna športovkyňa a aj jej tréner Rasťo Miško sa venuje tejto činnosti len popri zamestnaní. Verím, že 9. miesto na svete bude dostatočný argument, aby pre ňu vo VŠC Dukla našli pracovný úväzok,“ dúfa Martin Pupiš. „Bezekovej umiestenie má mimoriadnu cenu, najmä prihliadnuc na fakt, že na 400 m sa zamerala len počas tejto halovej sezóny. Verím, že v jej prípade to bude výborný odrazový mostík nielen k lepším podmienkam, ale najmä k ďalším výborným výsledkom. Odhadujem, že Alexandra bude musieť s trénerom poriadne porozmýšľať, na akú disciplínu sa sústrediť v lete – či na jej obľúbenú dvojstovku alebo na štvorstovku. V každom prípade však pri ktorejkoľvek voľbe môžeme očakávať opäť zaujímavý výsledok.“

Iveta Putalová neobhájila 6. miesto z Portlandu 2016, ale nemusí smútiť. Semifinálová účasť je pre veľkú bojovníčku, čo ukázala aj v záverečných metroch birminghamského rozbehu, keď sa pretlačila na postupovú druhú priečku, solídna vizitka. Lopuchovského zverenka, aj v eufórii zo slovenského rekordu 52,62 dva týždne pred halovými MS, snívala možno o lepšom výsledku, ale rozhodne nesklamala. Portlandská a birminghamská konkurencia boli totiž neporovnateľné.

„V posledných troch rokoch sme si u nej zvykli na malé zázraky. Štvrté miesto na halových ME 2015 a šieste  na halových MS 2016 možno až neprimerane zvyšovali očakávania, tie ešte výrazne zosilnil slovenský rekord krátko pred šampionátom,“ analyzoval Putalovej vystúpenie šéftréner SAZ. „Samozrejme, Iveta mala šancu skončiť aj vyššie, ale 15. miesto na svete určite nemôže byť dôvod na smútok. Predviedla spoľahlivý výkon, avšak teraz jej chýbalo šťastie, ktoré mala na HME 2015 a HMS 2016. Iveta po semifinále opäť avizovala možný prechod na osemstovku. Verím, že si s trénerom Marcelom Lopuchovským všetko dobre vyhodnotia a rozhodnú sa pre správny krok. Myslím si však, že zdravá rivalita s Alexandrou Bezekovou obom len pomáha…“

GABRIEL BOGDÁNYI

 

SLOVÁCI NA 17. HALOVÝCH MS V BIRMINGHAME

MUŽI

60 METROV (50 štartujúcich): 6. miesto Ján Volko (1. v III. rozbehu 6,66, 3. v III. semifinále 6,58 – druhý najlepší výkon kariéry, 6. vo finále 6,59 – najlepší Európan)

ŽENY

400 METROV (33 štartujúcich): 9. miesto Alexandra Bezeková (4. v V. rozbehu 52,78 – iba 16 stotín za rekordom SR, 5. v I. semifinále 53,05)

400 METROV (33 štartujúcich): 15. miesto Iveta Putalová (2. v VI. rozbehu 53,97, 5. v III. semifinále 53,46)

 

Texty k foto:

Slovenská šestica na HMS 2018 (zľava): Naďa Bendová, Marcel Lopuchovský, Rastislav Miško, Iveta Putalová, Ján Volko, Alexandra Bezeková.

FOTO PAVOL UHRIN, Birmingham

Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou pred záverečnou párty pre účastníkov halových MS.

FOTO PAVOL UHRIN, Birmingham

Alexandra Bezeková mala v Birminghame dôvod na úsmev.

FOTO PAVOL UHRIN, Birmingham

V očiach Ivety Putalovej dívajúcej sa na MarcelaLopuchovského akoby bola otázka – čo ďalej? Štvorstovka alebo osemstovka?

FOTO PAVOL UHRIN, Birmingham

Facebook
Twitter

Máte zaujímavý tip na článok?

Uspeli ste na pretekoch a chcete svoj výsledok spropagovat? Napíšte nám na nám na media@atletika.sk